Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na této stránce bych se s vámi ráda podělila o některé hlavní zásady při výcviku psů. Nijak zvlášť jsem to netřídila a určitě jsem spoustu věcí zapomněla, ale alespoň pro začátek. Jak bude plynout čas budu průběžně doplňovat.

1)Neúspěch ignorujeme, úspěch odměníme. Pokud se nám něco nepovede nedělejme z toho žádnou tragédii, třeba jen zrovna není ten správný den a dost možná - spíše určitě - za neúspěch můžeme my a ne pes. Jakékoliv projevy jako fuj a ne jen psa otráví a my si nijak nepomůžeme. Prostě to zkusme znovu a když to vyjde odměníme ho jako kdyby se to povedlo napoprvé.

2) Důslednost Pokud po psovi něco vyžadujeme, měli bychom trvat na tom, aby to splnil. S tím ovšem souvisí to, že pokud není v silách psa úkol splnit nesmíme ho po něm ani požadovat. Proto dříve než povel vydáme, musíme si dobře rozmyslet, zda je vůbec pro psa reálný.

3) Snažíme se cvičit tak, aby pes nemohl udělat chybu. Např. u povelu zůstaň, pejska nenecháváme zbytečně čekat moc dlouho, za začátku stačí opravdu chvilička a pak když vidíme, že mu to jde, začínáme dobu pomalu zvyšovat. Vždy se snažíme ukončit cvik dříve než by se mohl zvednout - aby jsme ho nemuseli opravovat, ale jenom chválit.
 
4) Důležitá je kvalita nikoliv kvantita. Spokojme se s tím, že pes ujde tři kroky u naší nohy s plným zaujetím a soustředěním. Je to určitě důležitější, než hned napoprvé ujít 20m s úplně otráveným psem. Časem se doba soustředění prodlouží a my budeme mít psa, který jde u nohy krásně.

5) Nespěchejme, dejme psovi čas. Jestli se něco nedaří, nebojte se odložit cvičení na jindy, třeba zrovna pejsek nemá náladu a nebo není na takový cvik ještě vyspělý. Vždyť na to máte celý život, tak kam spěchat.
 
6) Mysleme pozitivně.Nejhorší co může člověk udělat je myslet si, že mu pes všechno dělá naschvál, pes takové myšlení nemá, pozitivní výchovou a výcvikem dojdete určitě dál, než tím, že budete vinu svalovat na psa. Jestli pes něco nedělá, tak jsem ho to prostě nenaučil.
 
7) Psa fyzicky netrestáme V žádném případě psa nebijeme nebo fyzicky netrestáme. Tím autoritu rozhodně nezískáme. Naopak pes nám nebude důvěřovat, bude se nás bát a nebo začne trucovat. Člověk musí být pro psa oporou a ochranou.

8) Mějme pro svého psa pochopení I pes může mít dny, kdy se necítí ve své kůži, mysleme na to při výcviku, pokud cviky, které jindy hravě zvládá dělá s obtížemi, zkusme se zamyslet, jestli třeba není unavený a přesuňme cvičení na vhodnější dobu.