Jdi na obsah Jdi na menu
 


POSLUŠNOST PRO ŠŤĚŇATA

Nejprve si musíme uvědomit, jak se pes učí. Pes se učí pomocí asociace. Má tendenci opakovat věci, které jsou spojeny s něčím příjemným a nemá chuť opakovat činnost, která je spojena s nesouhlasem nebo nepříjemnostmi. Při výcviku musíme respektovat vrozené chování psa a na jeho základě psa naučit co po něm chceme.
Vrozené chování psa nelze odstranit, lze jej pouze pozměnit, potlačit nebo přesměrovat.

Základním cvikem je PŘIVOLÁNÍ. S mladým pejskem většinou nejsou problémy. Instinktivně se drží v naší blízkosti. Toho je dobré využít pro nácvik přivolání. Na pejska zavoláme jménem a jakmile se na nás ohlédne rozeběhneme se směrem od pejska (tempo volíme takové aby nás pejsek mohl snadno dostihnout a zároveň tak rychlé, aby poznal, že útěk myslíme vážně a pokud bude otálet, je možné, že se mu ztratíme). Jakmile nás pejsek doběhne, odměníme ho nějakým pamlskem a zase mu dáme volno. Obrazek


Cvik procvičujeme v takových chvílích kdy pejsek není ničím jiným zaměstnán a je velká pravděpodobnost, že zareaguje. Postupně začneme cvik trénovat i v rušnějším prostředí. Pes většinou bude přibíhat jen na zavolání, pokud začíná otálet, opět před psem začneme utíkat. Zde je velmi důležitá důslednost. V případě, že si nejsme jistí, že by pejsek na zavolání přiběhl, raději povel ani nevydáváme. Například, když se pes rozeběhne za jiným psem, počkáme až se se psem pozdraví a jakmile se jím přestane zabývat psa zavoláme. Každé neuposlechnutí totiž nabourává naší autoritu a když povel nevydáme zachováme si své neotřesitelné postavení vůdce smečky.

Dalším cvikem je CHŮZE NA VODÍTKU. Jakmile psa zvyknete na vodítko začíná se často objevovat problém, že pejsek na vodítku táhne. Je důležité, aby pejsek hned na začátku pochopil, že se jde tam kam chcete vy a ne on. Často měňte směr chůze a tempo. Když pejsek začne táhnout, otočte se čelem vzad a jděte na druhou stranu než chce jít on.

 V ruce neste pamlsek a jakmile jde pejsek vedle vás na prověšeném vodítku nadšeně ho pochvalte a odměňte. Cvik procvičujte někde na louce, kde vás nebude nikdo rušit a pejsek se bude soustředit jen na vás. Zakrátko pochopí, že nejvýhodnější je jít blízko u vás a bude se vás držet.

NEVYDÁVAT POVEL ZBYTEČNĚ

Pokud vydáme povel, měli bychom trvat na jeho uposlechnutí. Každá naše nedůslednost v psovi navozuje pocit, že poslouchat nemusí.

To ale znamená, že před vydáním povelu musíme dopředu promyslet, zda je pravděpodobné, že pes cvik splní. Pokud si tím nejsme jisti, povel NEVYDÁVÁME! Třeba se vám zdá, že tím psovi dopřáváte moc volnosti a on přece poslouchat musí, ale to je právě ten zásadní omyl, pokud příkaz nevydáme, pes neví, že měl něco udělat a vaše autorita jako vůdce smečky zůstane neotřesena. (Když psa nevoláme, tak přijít nemusí - a on stejně jednou dřív nebo později přijde). Pokud se ale všemožně a hlavně neúspěšně budete snažit o provedení pes zjistí, že jsou chvíle, kdy na něho nemůžete a z toho bude do budoucna vycházet.(Pes ví, že ho nedoženete a má z toho naopak legraci). Co tedy udělat? Počkáme, až se pravděpodobnost, že by mohl přijít zvyší - např. dohraje si se psy a otočí se na vás - a v tu chvíli ho zavoláme.

Více se soustředíme na procvičování povelu, tedy upevňování naučených reflexů. Psa musíme povel nejprve dobře naučit a teprve potom ho můžeme vyžadovat. Pes povel umí teprve tehdy, když ho spolehlivě předvádí nejprve v klidném prostředí, potom i v rušném. Do té doby je stále ve fázi učení.

ELIMINOVAT CHYBY

Při učení nového cviku je důležité, aby pes udělal cvik hned na poprvé správně a my ho za něj mohli pochválit. Znamená to nemít hned přehnané nároky a zároveň psu maximálně pomoct, aby cvik provedl správně. Řetězec učení musí vypadat takto:

CVIK-UPOSLECHNUTÍ-POCHVALA-ODMĚNA

nikdy takto: CVIK-NEUPOSLECHNUTÍ-POKÁRÁNÍ-OPRAVA-POCHVALA-ODMĚNA

Je to z toho důvodu, že při cvičení bychom měli na psa působit pouze pozitivně, jakékoliv negativní působení (ne, fuj, škubnutí vodítkem...) způsobuje psovi stres a neučí se s takovým zájmem a nedaří se nám dosáhnout toho, aby měl pes ze cvičení radost. Pes cvičí rád když ho cvičení baví.