Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Při výcviku je základem je motivace, proto k odměňování používáme to co psovi nejvíc chutná a nejvíc ho baví.

Při výcviku psa musíme neustále myslet na to, aby se chování, které chceme psa naučit vyplatilo a to, které se nám nelíbí, aby psovi pokud možno žádný užitek nepřinášelo.
 

Obrazek

 

Jako pamlsky používáme především malé kousky něčeho velmi chutného. Já používám nakrájený párek, někdy tvrdý sýr nebo játrové pamlsky. Tak oblíbené piškoty jsou nevýhodné z toho důvodu, že jsou drobivé a suché a psovi často po několika soustech, když nemá čas pořádně odměnu dožrat, zaskočí a zakucká se. Naším cílem je, aby odměnu je tak rychle slupnul a byl opět připravený ke cvičení. Volíme malé kousky, protože pejska nechce nakrmit, ale jen navnadit. občas mužeme dát psovi malých kousků víc najednou, za dílčí úkoly postačí jen jeden.

 

V počátcích učení je nutné psa pokaždé odměnit jakmile cvik provede, aby neztratil důvěru, že cvik dělá správně a nezačal vůbec přemýšlet, zda má cvik provést nebo ne. Teprve až když cvik umí, můžeme začít odměnu vynechávat.

Nemusíme odměňovat jen pamlsky, ale současně samozřejmě i slovně a také hrou, např. s míčkem apod. V poslušnosti jsou ale pamlsky výhodné, protože udržují plnou koncentraci psa na nás. Fungují ale jen tehdy, má-li pes hlad a nebo chuť. Pokud na pamlsky příliš nereaguje můžeme před cvičením vynechat jednu krmnou dávku a nebo krmit až večer.

Nezapomeňte pejska slovně chválit jakmile něco dělá dobře, tím mu naznačíte, že je na dobré cestě a že má v činnosti pokračovat. Např. když na pejska zavoláte aby přiběhl tak hned jak je na zpáteční cestě k vám povzbuďte ho slovy šikovný, hodný pejsek a když doběhne až k vám dejte mu pamlsek. Nečekejte s pochvalou, až když je pes těsně u vás, taky by se mohlo stát, že se v půlce cesty otočí a půjde zase pryč. Toto samozřejmě uplatňujeme hlavně v začátcích učení. Když už pejsek chápe povel ke mně, nemusíme ho na cestě k nám tolik povzbuzovat, ale na škodu to není nikdy.

V pokročilejších fázích výcviku, můžeme postupně zavést nepravidelný systém odměn což znamená, že pes nikdy neví, jestli odměnu dostane nebo ne, ale stále doufá, že ano :-)) Pokud odměňuje pořád, pes si je odměnou moc jistý, pokud vůbec pak pes nemá proč by se snažil.

Místo pamlsků se pak samozřejmě dá použít cokoliv co má pes rád....hru, volný pohyb, pohlazení, očichávání země.....