Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní cviky, které by váš pes měl umět


POZORNOST - základ výcviku psa

ObrazekPro výcvik psa je naprosto nezbytné, aby se pejsek vydržel soustředit. Nácvik je naprosto jednoduchý. Pejska v klidném prostředí, nejlépe doma, kde ho zbytečně nic nerozptyluje, k sobě zavoláme a ukážeme mu pamlsek. Když se na nás pes zadívá pamlsek mu dáme. Ruku držíme klidně, nijak s ní necukáme. Vytáhneme další pamsek a počkáme až se na nás pes podívá a opět odměníme. Postupem času prodlužujeme dobu kdy se na nás pes dívá, než mu pamlsek dáme. Musíme postupovat pomalu a pamlsek psovi dát dříve než hlavu odvrátí. Pokud se to stane, psa nijak nekáráme. Prostě znovu upoutáme pozornost psa a palsek mu dáme včas. Postupem doby se délka soustředění prodlužuje. Se psem cvičíme chvilku, jen po tu dobu, kdy ho cvičení baví. Raději několikrát během dne chviličku než jednou denně příliš dlouho.


SEDNI
ObrazekKdyž pejsek stojí, umážeme mu pamlsek nad jeho hlavou a když ruku sleduje (viz. cvik POZORNOST) posuneme ruku nad jeho hřbet. Pejsek by měl zaklonit hlavu a většina psů si automaticky sedne. Pokud by pejsek začal couvat, zkuste to třeba někde u zdi. Když se pes posadí, dáme mu odměnu a dříve než vstane řekneme povel volno.




LEHNI- pokud pes spolehlivě sedá, můžeme nacvičit lehni. Psovi v sedě ukážeme v ruce pamlsek. Ruku dáme na zem a po zvolna ji táhneme směrem od psa. Jednou rukou můžeme přidržovat zadek psa na zemi, aby nemohl pomocházet. Když si lehne, odměníme ho a řekneme volno.

Obrazek


ZŮSTAŇ- zároveň s cviky sedni a lehni nacvičujeme zůstaň, jednoduše tak, že povel volno říkáme za delší čas.

K NOZE- pejska navedeme pomocí pamlsku k levé noze a když je přesně u nohy psa posadíme povelem sedni. Odměníme. Pokud pejsek sedí křivě tak jsme ho špatně navedli (to je ale naše chyby, takže pejsek si odměnu stejně zaslouží - příště si prostě musíme dávat lepší pozor a navést ho lépe).

CHŮZE U NOHY- když pejsek umí u nohy sedět můžeme přistoupit k nácviku chůze u nohy. Z pozice u nohy se rozejdeme a pejskovi ukazujeme pamlsek. Když nás následuje cca po třech krocích mu ho dáme. Vodítko by mělo být prověšené. Pokud máme dobře nacvičenou pozornost psa, něměl by pejsek nikam odbíhat a po celou dobu by nás měl pozorně sledovat. zpočátku chodíme jenom těch pář kroků a když vám to jde, vzdálenost kterou ujdete postupně prodlužujte. Pejsek by měl celou dobu na vás koukat, pokud nekouká, je to špatně - musíte více upoutat jeho pozornost a nebo chodit kratší vzdálenost.

Obrazek

APORT - je velmi složitý cvik jehož nácvik trvá dlouho, základem aportu je zájem o aport (míček, hračku). Musí se nacvičovat hravou formou, tak aby pejsek o aport projevoval velký zájem a zároveň se nebál nosit vám ho nazpátek. Základní chybou je, že aport pejskovi, po tom, co vám ho přinese hned vezmete. To v psovi vyvolá dojem, že lepší bude, když ho příště nedonese, aby jste mu ho sebrat nemohli. Takže pokud vám pes aport přinese, neberte mu ho, jen si s ním pohrajte, potahejte se o něj, případně psa jenom poplácejte a od psa couvejte pryč - většina psů vás automaticky následuje. Když vás pes s aportem dojde zase si s ním pohrajte a pak couvejte pryč. Toto několikrát opakujte a teprve potom psu aport odeberte a hoďte znovu. Pamatujte, že NIKDY nesmíte psa s aportem (nebo i bez něho) honit. Naopak vždy musíte utíkat od něho a pejsek utíkat za vámi. Psa sice baví, když ho páníček, byť ve veselém rozmaru honí, ale zaděláváte si na veliký problém, jak už s aportem tak s přivoláním. Pejsek totiž nepozná co je legrace a kdy už jde do tuhého a bude před vámi utíkat pořád i když už vy nebudete chtít (např. když mu budete chtít z tlamy sebrat něco nepatřičného co někde sebral...)