Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLADY PRO SOUŽITÍ SE PSEM

 

Nikdy nezapomínejte na to, že jakýkoliv pes si v sobě nese velmi mnoho ze svého předka vlka. Pes je bohužel v naší společnosti už tak dlouho a moderní doba tomu velmi přeje, že na psa pohlížíme jinak než bychom měli.

  Člověk má tendenci psa polidšťovat, a z toho pak pramení mnoho problémů, ze které ovšem nemůže pes. Problémem je domestikace psa a člověk už ve psu nevidí divoké zvíře jakým původně byl. V naší dnešní společnosti např. trestáme psa za to, že honí po lese zvěř, přitom je to jeho přirozené chování i když bychom to do svého pudlíka dávno neřekli.

Obrazek


 Pes má v sobě hluboce zakořeněné přirozené chování, které musí člověk pochopit a na tomto základě ke svému psu přistupovat. Respektování přirozeného chování vede k porozumění psa a následné dobré komunikace mezi psem a člověkem. Pes nám nerozumí, ale naučí se přizpůsobit se našemu chování a prostředí. Pokud se člověk rozhodne pořídit si psa a spojit s ním svůj život, měl by si zároveň uvědomit, že k sobě do domácnosti bere člena smečky, kterému musí zajistit vše, co by si pes v přírodě opatřil sám.

Obrazek


 Pes vyžaduje soužití s člověkem, která mu nahradí jeho chybějící vlčí smečku. Pes je zvíře žijící ve společnosti, kterou ke svému životu nutně potřebuje, nelze se divit, že chce být v naší blízkosti, když např. odejdeme do práce. Je naším úkolem psa na tuto, pro něj nepřirozenou situaci předem dobře připravit a naučit ho, že i když zůstane chvíli doma sám, jeho lidská smečka ho neopustila a vždy se k němu zase vrátí.

 Pes potřebuje dostatek pohybu pro vybití energie, v přírodě by naběhal za den spoustu kilometrů, nestačí psa venku jenom vyvenčit a pak ho zase odvést domů na gauč, takový pes pak vybíjí přebytečnou energii po svém – honí cyklisty, štěká na sousedy, hrabe na záhonech apod.

Obrazek


 Zároveň si musíme uvědomit, že pes je úžasně inteligentní zvíře, které potřebuje nějaké zaměstnání, aby mohl rozvíjet svůj mozek. Pes potřebuje nějakou činnost a bez ní jeho osobnost zakrňuje.

Soužití je záležitostí oboustrannou. Vyžadujeme po psovi mnoho věcí, pro psa velmi nepřirozených, proto by se člověk měl snažit vyjít psu co nejvíce vstříc, porozumět jeho přirozenému světu a na tomto základě ho začlenit co nejlépe do naší lidské smečky.

Obrazek