Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výchova štěněte



Nejdůležitějším prvkem ve výchově štěněte, je navázat s ním hned v počátku dobrý vztah. Váš pes musí pochopit, že vy jste vůdce a ten kdo rozhoduje o čemkoliv, co se bude dít a zároveň se pro něj musíte stát nejdůležitější a nezajímavější věcí v jeho světě.

Obrazek



Jaké vlastnosti by měl mít vůdce? Psi potřebují od svého pána cítit autoritu, která se prokázala a osvědčila. Rozkazovacím tónem ani tělesným násilím nemůžete psovi imponovat. Psi ctí chytrost, sebevědomí a vůdcovské kvality.



Nejdůležitější zásady při výchově štěňěte je trpělivost a důslednost.

Je velmi důležité si se svým pejskem často hrát. Poskytuje tak psu správné vybití energie, které mladý pes potřebuje a zároveň si s ním vytváří dobrý vztah. Pejsek se naučí, že veškerá zábava plyne od člověka, zároveň pak hra slouží jako motivace pro budoucí výcvik. Člověk by se měl stát ve všech ohledem pro psa středobodem vesmíru. Pokud se s vámi pejsek bude nudit, dá v budoucnosti přednost před vámi například hře s psími kamarády a nebo prohánění zajíců po lese. Kontakt s ostatními psy je ale nutný, v rámci socializace je nutné dopřát mu častý kontakt se psy. Zábava by však měla vycházet především od majitele.

Obrazek


Pamatujte, že pro psa musíte být za všech okolností jedinečný vůdce - od vás by mělo pocházet vše co je pro psa příjemné – jídlo, hra, zábava, volnost pohybu … Zároveň musíte jasně a důsledně psovi vymezit co smí a co ne. Hranice určujete vy. Pes neví co je správné a co ne, to ho musíte nejprve naučit. Pes dělá jen to, co je pro něj v dané situaci nejvýhodnější.

Obrazek